Skip to content

Is bukken schadelijk voor je rug?

Nee!

Veel mensen die wij in onze praktijk tegen komen denken dat rugpijn komt door bukken. Vooral mensen die zijn verteld dat zij een slechte rug hebben, worden afgeraden om te bukken. Jammer genoeg maakt dit dat er angst voor bewegen ontstaat. Die angst kan tot blijvende klachten leiden. Inmiddels weten we dat de rug sterker is dan we denken en vooral tijdens een periode van acute klachten is het belangrijk om jezelf daarvan te overtuigen. .
Bij pijn niet provoceren, maar blijven bewegen
Natuurlijk is het zo, dat wanneer je veel last hebt van je rug, je niet de rugpijn moet gaan opzoeken door veelvuldig te bukken. Echter, wanneer je een periode hebt van geen of weinig rugpijn, dan is het geen probleem om dit te doen.

Mensen, wanneer ze rugpijn hebben, zijn bang om de rug teveel te belasten. Dan gaan ze op en andere manier bewegen en dit veroorzaakt juist dat de klachten slecht herstellen. Vaak is het zelfs zo dat de spieren op het moment van rugpijn veel te veel actief zijn om de rug te beschermen. Die overactiviteit geeft pijn. Dit fenomeen kan worden veroorzaakt door abnormaal bewegen, angst, stress en de aanwezigheid van pijn. Het is juist belangrijk om zoveel mogelijk normaal te blijven bewegen (daarom schrijft de huisarts vaak een pijnstiller voor) en de rug na afloop van de pijnlijke periode middels oefeningen weer sterk te maken. Met de juiste ondersteuning is de rug heel sterk en kan hij heel veel hebben!

Heb je op dit moment acute klachten? Maak je niet te druk en neem gerust contact met ons op!